Hardloop-, en wandelroutes van de Lenteloop


Het parcours loopt door het duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland over verharde paden en onverharde paden. Je komt op de 11,11 km en 6 km ook stukjes mul duinzand tegen, en een paar flinke hellingen, zorg dat je daar van te voren een beetje op traint. Je loopt afwisselend over heuveltjes, door open terrein en door het bos. Onderweg kun je Schotse hooglanders en wilde paarden tegenkomen, ze helpen de natuur open en divers te houden. Ga er met een boog omheen, houd afstand. Als je tijd hebt om te luisteren hoor je dat je wordt begeleid door een koor van zangvogels om je heen.

Welkom bij Natuurmonumenten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland! Bekijk hier de vlog van hardloper en boswachter Hanne over dit gebied: https://www.youtube.com/watch?v=mWr_azj_IhU&t=42s

 

Hier kunt u alle hardlooproutes bekijken.

Voor de hardlopers van de 11 km zijn twee opties:

Optie 1

Er is een mooie lus van 11,11 km uitgezet. Eerst naar het noorden richting IJmuiden, daarna met een bocht naar het westen richting Santpoorterstrand. Vandaar via de Zeeweg terug naar Landgoed Duin & Kruidberg. De start en finish zijn bijna op dezelfde plek. Deze route gebruiken we als het niet te nat is geweest in de wintermaanden. We besluiten in overleg met de boswachter of het beter is om optie 2 te lopen. De volgorde voor deze lopers is:

Start – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – Finish

Op het  9 en 10 km punt zullen bordjes geplaatst worden. Lopers met een GPS kunnen nu tijdig hun eindsprint inzetten en zo hun PR verbeteren.

Optie 2

De  11 km route is door de nattigheid niet in een rondje te lopen. Blijf op de 6km route tot controlepunt 4. Ga daar rechtsaf richting strand, controlepunt 3 en dan weer terug, de Zeeweg af richting finish. Hij is bijna 11 kilometer, om precies te zijn 10,77.

De volgorde van controlepunten is dan:

Start – 1 – 2 – 4 – 3 – 4 – 5 – Finish

De 6 km lopers beginnen op dezelfde route als de 11 km lopers. Ze slaan eerder linksaf en komen later weer uit op de lange route. Ze snijden dus als het ware een stuk af. Hun volgorde is dan:

Start – 1 – 2 – 4 – 5 – Finish

 

 De 3,5 km lopers beginnen ook dezelfde kant op, maar ze slaan nog eerder af op een aangegeven punt. Ook zij komen weer gezellig uit op de lange route. Iedereen loopt het laatste stuk op dezelfde route.

Zij lopen dan: Start – 1 – 5 – Finish

De wandelaars lopen ook dit jaar hun eigen route. Een lus van precies 10 kilometer “tegen de klok in”, die ook over andere paden loopt. Ze krijgen zo meer rust en afwisseling. U kunt de beschrijving die meegegeven wordt bij de start ook al downloaden

Hieronder kunt u de wandelroute bekijken en downloaden.

Wandelroute